Ik houd veel vocht vast, wat kan ik daaraan doen?

Het is bij vocht in het lichaam vooral belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Een hormonale disbalans, een schildklier die niet optimaal werkt, te veel oestrogeen in het lichaam (wellicht door stress), maar ook de nieren kunnen hier invloed op hebben.

Hier een aantal tips om minder vocht vast te kouden:

1. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat er minder vocht wordt vastgehouden. Ook meer groenten en fruit consumeren die veel water bevatten (zoals: komkommer, ijsbergsla, bleekselderij, tomaten, paprika's, watermeloen, spinazie en aardbeien) helpen hierbij.
2. Overige vocht afdrijvende groenten en kruiden zijn onder andere: knoflook, asperges, bieten, spruiten, kool, wortels, selderij, mierikswortel, sla, uien, radijs, peterselie en appelazijn. Ook helpt kruidenthee van rozenbottel, berkenblad of jeneverbes.

3. Beperk je zout inname, door zout houdt het lichaam extra vocht vast. 

4. Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen, waardoor het vocht kan afdrijven. Bijvoorbeeld krachttraining (met dumbells, barbells en andere gewichten), maar ook zwemmen, dagelijks wandelen of fietsen, minimaal 3 keer per week een intensieve workout van 20 tot 60 minuten, push-ups of kniebuigingen na het opstaan of voor het slapen gaan. Begin hier vooral klein mee als je dat nog niet veel doet.
Door koolhydraatarm te gaan eten verliezen veel mensen de eerste dagen ook veel water. Dit komt omdat de glycogeen (koolhydraten) die opgeslagen zit in de spieren per gram ook ongeveer 3 gram water vasthoudt. Door minder koolhydraten te eten, zit er minder glycogeen in de spieren en houd je dus ook minder vocht vast. Zodra je weer een tijdje meer koolhydraten eet wordt de glycogeen voorraad in je spieren (en dus ook het bijbehorende vocht) weer aangevuld.
Het is heel normaal om de ene dag meer vocht vast te houden dan de andere. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.
Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je beoordeling Er heeft zich een probleem voorgedaan bij het verzenden van je feedback. Probeer het later nog eens.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op Neem contact op